Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Plantera allium

Alliuum och bergenior - LS
 
Allium och bergenior - LS
 
De svävande alliumbollarna är tjusiga inslag i rabatten. De gör sig bäst i flock och sprider sig glatt. Lättodlade och ogillas av rådjur dessutom. Det finns hundratals arter av släktet Allium och tusentals sorter. Många är härdiga och lättodlade med lång blomningstid.
 
Allium är riktiga fjärilsmagneter, rika på nektar, och är också vackra när de står kvar med sin sfäriska fröställning.
 
 

Plantera alliumlökar

  • Alliumlökar ska förvaras svalt och mörkt. Lökar som hängt länge i butiker torkar snabbt ut, det gäller särskilt små lökar. Om du inte kan plantera direkt, lägg påsen i kylskåpet tills det är dags.
  • Alla lökväxter trivs i lucker jord, stående fukt är fienden nummer ett – då ruttnar löken. Se därför till att marken är väldränerad. Allium trivs bäst i näringsrik, lätt, gärna kalkhaltig jord. Är jorden kompakt kan den luckras upp genom att blanda in barkmull eller luftig kompost. 
  • Trivs i både ljus och halvskugga, i silande ljus varar blomningen längre och färgen framträder lite bättre.
  • Plantera gärna i grupper för snygg massverkan. Utmärkt till förvildning där den trivs och sprider sig.
  • Plantera löken med spetsen upp på ett djup 2-3 gånger lökens höjd. Ännu djupare om det ofta blir barfrost där du bor. Plantera fram till och med oktober.
  • Vattna efteråt så att löken får ordentlig kontakt med jorden.
  • För långvarig och återkommande blomning behöver alliumlöken gödslas kommande säsonger om jorden är mager. Det görs när löken är i tillväxt under våren och tidiga hösten. Strössla ut lökgödsel eller komposterad kogödsel som är rik på fosfor och kalium.
 
Allium planterad i rabatt med marktäckare och orange vallmo - LL
 
  • Alliumbollarna behöver sällskap kring fötterna. Gärna lite högre perenner som döljer de vissna bladen. Hit hör daggkåpa, nävor, funkior, lungört och låga prydnadsgräs. Fina partners är också vintergrönska som murgröna, vintergröna och skugggröna. 
 
 
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896